Już 16 maja startuje 4 edycja największego w Europie Festiwalu Literatury dla Dzieci.  Fundacja Czas Dzieci jest odpowiedzialna w tej edycji głównie za działania w Warszawie. Organizujemy  przeszło 50 imprez: spotkania z autorami, warsztaty z artystami  wystawy, gry, happeningi a na finał recital. Mamy jak zawsze świetny, zaangażowany zespól i jeszcze lepszych partnerów  ale trzymajcie za nas kciuki. Ostatnie szlify przed nami.

Festiwal Literatury dla Dzieci to nie jest praca sezonowa jak zbieranie truskawek. Przez cały rok śledzimy rynek wydawniczy, czytamy i recenzujemy nowości, rozmawiamy z wydawcami i autorami. Jeździmy też na podobne imprezy za granicą, podejmujemy współpracę międzynarodową, by pokazać nasze polskie zjawiska, a czasami wręcz objawienia, w szerokim europejskim kontekście (Agnieszka Karp-Szymańska, członek rady programowej)

Pełny program, jaki stworzyliśmy dla Was znajduje się na stronie festiwalu ale już teraz w telegraficznym skrócie:

Najlepsi z najlepszych!

W Warszawie w tym roku pojawią się znani i znakomici: prof. Joanna Papuzińska, Martin Widmark, Józef Wilkoń, Bohdan Butenko, oraz także nagradzani i docenieni: Ifi Ude, Wojciech Widłak, Marcin Brykczyński, Krzysztof Hołowczyc, Jarosław Mikołajewski, Agnieszka Stelmaszyk, Katarzyna Bogucka, Jarl Jomsborga Einar, Joanna Rusinek, Marianna Oklejak, Aleksandra Cieślak, Anna Czerwińska-Rydel, Piotr Karski, Marta Kopyt, Marianna Oklejak, Monika Radzikowska, Cezary Harasimowicz, Zofia Stanecka, Dorota Suwalska, Małgorzata Gurowska, Joanna Krzyżanek, Zuzanna Kisielewska, Ula Palusińska, Kaja Prusinowska, Adam Święcki.

Wystawy

Mocną stroną festiwalu są wystawy: „Lodorosty i bluszczary” to gratka dla wielbicieli poetyckiej twórczości dla dzieci Jerzego Ficowskiego (Teatr Lalka, wernisaż 16 maja).

Wystawa prac Emilii Dziubak zachwyci wszystkich bez wyjątku. Artystka potrafi łączyć bardzo wysoki poziom artystyczny z prostotą przekazu (Warszawskie Targi Książki, sala animacyjna 18-21 maja). Jest jeszcze wisienka na torcie – wystawa dla najmłodszych, tworzona przez wydawnictwo Tatarak z ogromną uwagą i jeszcze większa dziecięcą radością – instalacja pokazująca książki Erica Carle’a z innej strony, właściwie z każdej, bo do wystawy można wejść jak do labiryntu i zupełnym przypadkiem zgubić się w przytulnej, wyłożonej poduszkami, kryjówce (Warszawskie Targi Książki, sala animacyjna 18-21 maja).

Pierwsze edycje festiwalu mocno przylegały do Warszawskich Targów Książki, skupiając swe działania w przestrzeni stadionu. Dziś do działań na rzecz czytelnictwa  organizatorzy zaprosili: Centrum Sztuki Współczesnej – Zamek Ujazdowski, Muzeum Literatury, Centrum Interpretacji Zabytków, Teatr Lalka, Supercar Club Poland S.A., Galerię Stara Prochownia, Staromiejski Dom Kultury, Muzeum Etnograficzne, Muzeum Powstania Warszawskiego, Warownię Jomsborg, Bibliotekę Uniwersytecką, Teatr Rampa, Fundację “Arka” im. Józefa Wilkonia, Fundację im. Jerzego Ficowskiego, Wydawnictwo Wolno i Muzeum Książki Dziecięcej.

Męskie czytanie

Najbardziej wyczekiwanym cyklem festiwalu są zawsze wieczorne czytanki. Te i w tym roku nie zawiodą. Wychodząc naprzeciw najtrudniejszemu odbiorcy chcemy udowodnić,  jak bardzo męską rzeczą jest czytanie!

Czytanie jak zawsze zainauguruje Zastępca Prezydenta – Warszawy Michał Olszewski, następnie czytanki odbędą się w Muzeum Powstania Warszawskiego, w grodzie Wikingów (Jarl Jomsborga-Einar opowie prawdziwe sagi Wikingów) i w  zamkniętym dla szerszej publiczności klubie samochodowym założonym przez Krzysztofa Hołowczyca. Czy mistrz rajdowy pojawi się osobiście? Oczywiście! Ze swoją ulubioną książką o… niezwykłym samochodzie właśnie. Spotkamy też mistrza Józefa Wilkonia na finisarzu wystawy jego plakatów w Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego. Kto jeszcze dla Was poczyta? Nie powiemy 🙂 Ale już przestępujemy z nogi na nogę.

Ostry dyżur literacki

Recepty na najlepsze książki wystawią jak zawsze lekarze Ostrego Dyżuru Literackiego.

Finał!!!!

W niedzielę, 21 maja, imprezę podsumuje wielki finał w Teatrze Rampa.

Jeśli jeszcze nie dokonaliście rezerwacji, zapraszamy i do zobaczenia!

Zobacz wydarzenia festiwalowe w Warszawie