Podkast - Ostry Dyżur Literacki w Księgarniach Niezależnych

Ostrego Dyżuru Literackiego nikomu już nie trzeba przedstawiać. To projekt, który od dłuższego czasu zaskakuje i budzi ogromną sympatię. Eksperci literatury dla dzieci jeżdżą po całej Polsce spotykając się z dziećmi i rodzicami. Leczą niestrawności i alergie czytelnicze. Przekonują, że niechęć do czytania da się łatwo wyleczyć za pomocą ciekawej książki, czytanej nie z obowiązku, a wyłącznie z zainteresowania i dla przyjemności.

Eksperci dyżurują na festiwalach, targach książki, a także w bibliotekach i miejscach sprzedaży książek. Wszędzie tam, gdzie można spotkać dzieci uczulone na czytanie. Wszędzie reakcje są podobne. Pozytywne zaskoczenie nie tylko odważną formułą akcji, ale też tym jak wiele istnieje interesujących pozycji. Recepty z tytułami książek są często realizowane natychmiastowo, a leczenie rozpoczęte bezzwłocznie.

Między półkami Lekarze Ostrego Dyżuru Literackiego badają, diagnozują, zalecają a przede wszystkim przekonują, że książki mogą zapewnić prawdziwą przygodę, wpasować się w zainteresowania i odpowiedzieć na problemy.

Tym razem, dzięki dotacji Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego i Sportu, Ostry Dyżur Literacki odwiedzi wybrane księgarnie niezależne, przypominając, że księgarnia to nie tylko magazyn towaru, to miejsce spotkań, rozmów, działań wokół książki właśnie. Z tych spotkań powstaną podkasty, w których eksperci książkowi razem z księgarzami będą szukać dla Was najbardziej atrakcyjnych książek!

Ze względu na systuację epidemiologiczną Ostry Dyżur Literacki
będzie dostępny online w formie podkastów!

Każda przeczytana z zainteresowaniem książka jest inwestycją w czytelniczy potencjał dziecka. Za każdym razem, gdy młody człowiek sięga po nudną, bezwartościową pozycję narasta jego bunt przeciwko literaturze w szerokim tego słowa rozumieniu. Dlatego tak ważne jest, by wskazywać wartościowe literacko i graficznie publikacje, wyrabiając w ten sposób, w młodych odbiorcach, dobre nawyki. Bardzo istotne jest, by podsuwać dziecku książkę, która je zainteresuje, a jednocześnie będzie osadzona w przestrzeni postrzegania przez nie świata. Rodzice często nie mają czasu i odpowiedniego przygotowania, by podjąć odpowiedzialną decyzję w tym kierunku.

Obserwuj nas na Facebooku i bądź na bieżąco!

Podkasty

Odwiedzamy dla Was Księgarnie Niezależne i rozmawiamy z księgarzami o literaturze dziecięcej i nie tylko! Posłuchajcie!

Księgarnia Karakter
ul. Tarłowska 12 w Krakowie

Księgarnia Książkoteka
ul. Rajska 3 w Krakowie

Księgarnia Bullerbyn
ul. Chmielna 10 w Warszawie

Księgarnia Dwie Siostry
ul. Aleja 3 Maja 2 w Warszawie

Główna Księgarnia Naukowa
ul. Podwale 6 w Krakowie

Księgarnia Pod Globusem
ul. Długa 1 w Krakowie

Strona internetowa

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Zamów ostry dyżur Literacki