Twój tytuł idzie tutaj

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Ostry dyżur literacki to uwielbiana i gromadząca tłumy akcja promująca czytelnictwo w zaskakującej happeningowej formie, utrzymującej balans pomiędzy zabawą a autorytetem eksperta. Skierowana głównie do dzieci do 12 r. ż. i rodziców. W scenografii i konwencji gabinetu lekarskiego merytoryczni specjaliści literatury dla dzieci w kitlach lekarskich rekomendują wartościowe książki indywidualnie dobrane do wieku i preferencji oraz dotychczasowych doświadczeń czytelniczych ze szczególnym uwzględnieniem wartościowych nowości.

Tytuły książek i ich dawkowanie przepisywane są na receptach. Akcja ma za zadanie uzdrowić tych, którym wydaje się, że czytanie jest nudne i zarekomendować kolejne wartościowe tytuły dzieciom, które od książek nie stronią.

Ostry Dyżur Literacki odwiedza targi, place, stadiony, markety, szkoły, biblioteki, wybrane księgarnie, przypominając, że księgarnia to nie tylko magazyn towaru, to miejsce spotkań, rozmów, działań wokół książki właśnie!

Każda przeczytana z zainteresowaniem książka jest inwestycją w czytelniczy potencjał dziecka. Za każdym razem, gdy młody człowiek sięga po nudną, bezwartościową pozycję narasta jego bunt przeciwko literaturze w szerokim tego słowa rozumieniu. Dlatego tak ważne jest, by wskazywać wartościowe literacko i graficznie publikacje, wyrabiając w ten sposób, w młodych odbiorcach, dobre nawyki. Bardzo istotne jest, by podsuwać dziecku książkę, która je zainteresuje, a jednocześnie będzie osadzona w przestrzeni postrzegania przez nie świata. Rodzice często nie mają czasu i odpowiedniego przygotowania, by podjąć odpowiedzialną decyzję lub edukować się w tym kierunku.

Ostrych dyżurów Literackich

Podkastów