Za drzwiami wyobraźni - Józef Wilkoń

reż. Anna Jowita Ciołkiewicz
Ilustracja zdaje się być dziedziną pokrewną do filmu, stąd film wydaje się być idealnym medium, by przybliżyć jej arkana szerszej publiczności. Nasz bohater dobrze rozumie to pokrewieństwo – sam bowiem stoi pomiędzy światem dziecięcej ilustracji, rzeźby, literatury, romansując od czasu do czasu z dziesiątą muzą – tworząc pierwszorzędne scenografie czy plakaty. Józef Wilkoń tworząc swój baśniowy zwierzyniec równie wprawnie posługuje się piórkiem, co siekierą. Dlatego też jego twórczość stanowi spójną całość, mimo używania przez artystę tak różnych technik. Spotkania z Józefem Wilkoniem, jest niezwykłą przygodą – i daje unikalną możliwość na wkroczenie w intymną przestrzeń domowego miru, w którym znajduje się skarbnica pomysłów i inspiracji artysty. Obiektyw kamery zarejestrował intymny świat pracowni Mistrza Wilkonia i magię jego ogrodu. Józef Wilkoń to twórca, który kształtuje tożsamość Polaków na przestrzeni od kilkudziesięciu lat. Jego głos przedziera się przez szum mainstreamowych mediów kształtując kolejne pokolenia wrażliwych na sztukę, młodych ludzi. To twórca ponadczasowy i jego dzieła trwać będą jeszcze długo po nas – przetrwają wojny, kataklizmy i nawałnice, by pewnego dnia wzbudzić w kimś pozytywne emocję lub stać się iskrą, inspiracją, dzięki której kolejne dziecko wybierze płótno, pędzel, lub siekierę – zamiast korporacji.

W filmie wystąpili: JÓZEF WILKOŃ Vincent Xavier Wyganowski Irmina Derwińska Antoni Derwiński Julia Wiszniewska Szymon Wiszniewski Izabella Obuchowicz

Scenariusz i reżyseria: Anna Jowita Ciołkiewicz

Zdjęcia: Michał CAI Jankowski

Operator kamery: Rafał Zelek