Ostry Dyżur Literacki w Bibliotekach

Ostrego Dyżuru Literackiego nikomu już nie trzeba przedstawiać. To projekt, który od dłuższego czasu zaskakuje i budzi ogromną sympatię. Eksperci literatury dla dzieci jeżdżą po całej Polsce spotykając się z dziećmi i rodzicami. Lecza niestrawności i alergie czytelnicze. Przekonują, że niechęć do czytania da się łatwo wyleczyć za pomocą ciekawej książki, czytanej nie z obowiązku a wyłącznie z zainteresowania i dla przyjemności.

Eksperci dyżurują na festiwalach, targach książki a także w księgarniach i miejscach sprzedaży książek. Wszędzie tam, gdzie można spotkać dzieci uczulone na czytanie. Wszędzie reakcje są podobne. Pozytywne zaskoczenie nie tylko odważną formułą akcji ale też tym jak wiele istnieje interesujących pozycji. Recepty z tytułami książek są często realizowane natychmiastowo a leczenie rozpoczęte bezzwłocznie.

Dzięki dotacji Ministra … tym razem do projektu zostały zaproszone biblioteki, które co prawda są naturalną przestrzenią dla książki ale o uwagę dzieci muszą  konkurować z nowymi technologiami.

Między półkami Lekarze Ostrego Dyżuru Literackiego badają, diagnozują, zalecają a przede wszystkim przekonują, że książki mogą zapewnić prawdziwą przygodę, wpasować się z zainteresowania i odpowiedzieć na problemy.

Fotorelacja

Bielsko Biała

10 XII

Gorlice

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

W związku z licznymi zapytaniami informujemy, że lista bibliotek objętych dotacją w tym roku jest zamknięta. Ostry dyżur można jednak zaprosić do swojej biblioteki poza projektem.

Zamów ostry dyżur Literacki